Dokterswoning Dr. A. Ruyssen en cultureel centrum

Beschrijving

Voormalig woonhuis van Dr. A. Ruyssen, oprichter van de "Geneeskundige Gestichten" (Watergesticht voor Dames en Sint-Jozefinstituut voor mannen, vanaf 1966 "Gemeentelijk Domein". In 1990 bouw van "gemeentelijk cultureel centrum stroming" naar ontwerp van L.P. van der Veken in de erachter gelegen tuin.

Alleenstaand herenhuis, tot voor de bouw van het nieuwe cultureel centrum gelegen in een grote tuin omsloten door ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (leien) opgetrokken uit bak- en zandsteen in 1887. Getoogde deur en vensters met zandstenen boogomlijsting, horizontaliserende cordons en aflijnend hoofdgestel met kleine venstertjes onder de kroon- en tandlijst. Verdwenen centrale dakkapel en nokhek. Sierankers. Linker zijgevel met vierkante toren onder koepelvormig dak. Aansluitende voormalige koetshuizen, nu gesloopt.

• DE WILDEMAN J., Een straat zonder einde. De Weststraat van Sleidinge, ruim honderd jaar lang teruggeblikt, Eeklo, 1988, p. 17.

Auteurs: Lanclus, Kathleen