Brouwerswoning Brouwerij Boterman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Brouwerij Boterman

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Boterman

Beschrijving

Voormalige brouwerij Boterman, opgericht in 1887 en stopgezet in 1937. Gebouwen gedeeltelijk gegroepeerd rondom het met gras begroeid erf van voormalige hoeve, afgesloten met ijzeren hek.

Alleenstaande brouwerswoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder parallel zadel- en schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat). Beraapte voorgevel met rechthoekige vlak omlijste vensters en paneelversiering op de borstweringen. Dito deur met in bovenlicht smeedijzerwerk met initialen F B D N (Francis Boterman-De Neve) en jaartal 1897 in spiegelbeeld. Rechts zijtrapgevel uitziend op de straat.

Ten noorden ernaast en ten zuiden respectievelijk dienstgebouwtje en grote bakstenen dwarsschuur. Ten zuidwesten, wagenhuis met houten bebording, onder golfplaten dak. Aan de overkant van de straat, droogzolder van de oude brouwerij. Onderkelderd bakstenen gebouw onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met binnenin sporen van de oude installatie.

• DE WILDEMAN J., Leven in de brouwerij. Van geneverkoten tot de Sleinse Westvoorde, Sleidinge, s.d., p. 68-74.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Het dienstgebouwtje, de dwarsschuur, het wagenhuis en de droogzolder zijn inmiddels verdwenen.