Gemeentehuis

Beschrijving

Gemeentehuis. Oorspronkelijk brouwerij met herenhuis. Brouwerij Van Damme-Velleman werd opgericht door burgemeester J.C. Van Damme in 1824. Bouw van brouwerij en woning naar ontwerp van architect P.D. Velleman in 1825. Brouwerij stopgezet in 1896. Na verkoop overgeplaatst naar belendend pand. In 1924 werd het huis ingericht als gemeentehuis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Ontpleisterde voorgevel op arduinen plint, rechthoekige vensters en rondboogdeur in geriemde arduinen omlijsting; deur met vier trappen. Tot cordon verbonden lekdrempels en eenvoudig aflijnend hoofdgestel. Ordonnantie doorlopend in de nog gedeeltelijk bepleisterde linker zijgevel.

Interieur met ovaal uitgebouwd trappenhuis met wenteltrap van 1850.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 334-336.
  • DE WILDEMAN J., Leven in de brouwerij. Van geneverkoten tot de Sleinse Westvoorde, Sleidinge, s.d., p. 20-23.

Auteurs: Lanclus, Kathleen