Pastorie Sint-Joris en Godelieveparochie met tuin

Beschrijving

Gelegen in ruime ommuurde tuin met grote bakstenen toegangspoort in de vorm van een classicistische triomfboog: rondboogvormige doorgang geflankeerd door pilasters en bekroond met entablement en attiek. Op de muur herdenkingsplaat van VTB: "Hier leefde en werkte pastoor Sanderus, 1611-1622". Eerste pastorie hier gebouwd in 1372. Door oorlog vernield in het derde kwart van de 17de eeuw, heropgebouwd in het vierde kwart van de 17de eeuw. Nieuwe wederopbouw met twee bouwlagen na 1781, vermoedelijk circa 1791. Thans gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Rechthoekige vensters met persiennes (bewaard houtwerk). Dito deur met drie traveeën. Aflijnend eenvoudig hoofdgestel. Rechts, lager aanbouwsel van recentere datum.

• Rijksarchief Gent, Kerkarchief Sleidinge, nummer 6.

Auteurs: Lanclus, Kathleen