Filmzaal en herberg Sanderushuis

Beschrijving

Opvallend geheel met respectievelijk een voormalige filmzaal van een in 1931 gestichte kunstkring, een herberg zogenaamd "Sanderushuis" met lokaal der koninklijke fanfare Iever en Eendracht, en een woning. Naast de deur van de herberg, arduinen gedenkplaat aangebracht bij het eeuwfeest van de fanfare in 1950.

Opgetrokken in 1926 naar ontwerp van L. Pintelon in regionalistische baksteenstijl. Eén bouwlaag hoog en tien traveeën gemarkeerd door drie trapgevels en een getrapt dakvenster, geleed door speklagen en geritmeerd door onder meer stenen kruiskozijnen onder boogvelden. Rechter deel met stenen erker en gekanteelde lijstgevel. Smeedijzeren uithangteken van herberg Sanderus.

Interieur van bioscoop, hergebruikt als schrijnwerkerij, nog gedeeltelijk bewaard.

Gelagzaal van de herberg "Sanderushuis": in originele staat bewaard met mobilair in neogotische stijl. Vooral merkwaardig omwille van de muurschilderingen aangebracht door L. Steel in 1926-29: aan weerszij van de neogotische schouw kopieën van de Boerenbruiloft en de Boerendans van P. Bruegel de Oude. Een fraaie muurschildering bekleedt de volledige muur ertegenover en stelt "De overhandiging van de sleutel" voor. Aan weerszijden van het neogotische buffet hangen de geschilderde portretten van de voorzitter van de muziekvereniging, burgemeester van Sleidinge en bouwheer van het "Sanderushuis", M. Ghysbrechts door G. Steel en van A. Sanderus door L. Steel. Boven het buffet, paneel met herdenkingstekst over de bouw van de herberg. De schilden van de families Ghysbrechts en Sanders (Sanderus) hangen tussen de vensters van de voorgevel.

Haaks aangebouwde zaal met galerij en op de verdieping. het lokaal van de muziekmaatschappij.

• VERPLAETSE W., Het Sanderushuis, Sleidinge, 1991.