Beschrijving

Vroeger omgrachte hoeve met losse bestanddelen, naar verluidt reeds bestaand in de 17de eeuw. Boerenburgerhuis achter omhaagde moestuin, met ijzeren voetgangershek tussen vierkante gemetste pijlers, axiaal tegenover de toegangsdeur. Links ijzeren inrijpoort en kleiner hek rechts ervan, respectievelijk tussen hoge gemetste pijlers en een gietijzeren zuiltje. In de rechter pijler uitgespaarde rondboognis met Heilige Antoniusbeeldje achter getraliede beglazing.

Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), waarschijnlijk uit eind 18de eeuw, in oorsprong mogelijk nog ouder. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint; rechthoekige vensters met nieuw houtwerk. Centrale rondboogdeur in rode geriemde omlijsting met oren; deur met houten tussendorpel en fijne ijzeren waaier. Zijpuntgevels met vlechtingen, getoogd zoldervenster en twee oculi.

Centrale gang met originele vergrendelbare voor- en achterdeur, woonkamer- en slaapkamerdeur; bepleisterde zoldering met stucrozetten in de hoeken. Brede open haard in de woonkamer bezet met blauwe zogenaamd "Delftse" tegels met tableaus van de pries en prinses van Oranje. Slaapkamer met schouwboezem versierd met stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl. Overwelfde kelder met rode tegelvloer en Christusmonogram in stralenkrans in stuc midden op de bepleisterde zoldering. Bijbehorende bedrijfsgebouwen grotendeels verbouwd of gesloopt.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke