Boerenwoning van hoeve Sint-Elooi

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning van hoeve Sint-Elooi

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Elooi

Beschrijving

Zogenaamd "Hoeve Sint-Elooi". Hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf in de uiterste noordhoek van de gemeente. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); jaarankers 1799 op rechter zijpuntgevel. Naar het zuiden georiënteerde verankerde bakstenen erfgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, zandstenen latei, vernieuwd houtwerk en luiken en rechthoekige deur. Aflijnende geprofileerde daklijst. Rechts aanleunende stallen onder lessenaarsdak. Twee getraliede rechthoekige zoldervensters met houten latei in de rechter zijpuntgevel. Gemoderniseerde achtergevel (straatzijde). Bijbehorende bedrijfsgebouwen vernield door storm in 1990 en vervangen door nieuwbouw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke

Van de oorspronkelijke hoeve bleef alleen de boerenwoning tot heden bewaard.