Gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool, volgens gevelsteen naar ontwerp van architect E. de Perre, aanbesteding van 1859. Typisch bakstenen schoolgebouw en onderwijzerswoning van elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Gemarkeerde drie hoger oplopende middentraveeën van twee bouwlagen begrensd door verdiepte pilasters, onder driehoekig fronton met oculus. Oorspronkelijk behouden rondboogvensters met tracering en booglijsten op imposten op de bovenverdieping; deels behouden oorspronkelijke rondboogvormige muuropeningen in de rechter travee met opgevuld boogveld, gewijzigd tot rechthoekige vensters en deur. Zeven linker traveeën met in de eerste helft van de 20ste eeuw aangepaste ruime rechthoekige vensters onder I-latei met rozetten. Linker zijgevel met sporen van originele ordonnantie en vensters (gedicht). Aangepaste haakse latere schoolvleugel.

• VERVAET A., Sociale hulpverlening van de gemeente Wachtebeke 1830-1925, in Heemkundige Kring "Oud-Wachtebeke", Jaarboek 1990, p. 102-112.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke