Herenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhoeve

Beschrijving

Voormalige herenhoeve, vroeger toebehorend aan en bewoond door leden van de familie Pouillier. Vlasfabrikant T. Poullier uit Rijsel verwierf eind 19de eeuw het Peenegoed met inbegrip van het zogenaamd "Kasteel De Peene", later "Kasteel Poullier" gelegen Peene nummer 7 (circa 1960 vervangen door een villa). Ernaast gelegen hoeve door S. Pouillier (zoon van T. Pouillier) verbouwd en uitgebreid in begin 20ste eeuw. Hoeve met losse bestanddelen, vroeger ook dienstig als stoeterij. Voorin gelegen villa volgens gevelopschrift zogenaamd "Mon Nid". Opvallend dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overstekend wolfsdak (pannen), van circa 1906. Nokbekroning met sierlijke ijzeren windwijzer met levensboom en ploegende landbouwer. Baksteenbouw met rondom op consoles overstekende bovenverdieping in vakwerkbouw. Uitgewerkte middentravee: art-nouveau-getinte deurportiek met afdak. Houten balkonleuning met stijlen die de dakkapel erboven schragen.

Achter de villa, vroegere personeelswoning met aansluitende stallen. Diephuis met voorpuntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak (pannen) op schoren en met houten top; aanpalende stallen in langsbouw van anderhalve bouwlaag onder wolfsdak met twee zolderlaadvensters onder zadeldakjes op decoratief schoorwerk. Getoogde muuropeningen onder waterlijst onder omlopend cordon met muizentandfries. Bruingeschilderd imitatievakwerk op de bovenverdieping. Bijbehorende bakstenen paardenstallen van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met getoogde deuren en oculi. Zolderlaadvenster onder overstekend zadeldakje.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke