Rustoord De Mey

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rustoord De Mey

Beschrijving

Voormalig "Gesticht De Mey", nu zogenaamd Rustoord De Mey. Burgerlijk godshuis opgericht met het legaat van J.C. en Fr. A. De Mey volgens testament van 1844, uitgevoerd in 1863. Nieuw gebouw ontworpen door architect E. de Perre-Montigny, betrokken in 1866. Hoofdgebouw op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen op kelderverdieping en negen traveeën onder schilddak (pannen, nok parallel met de straat). Baksteenbouw met eclectische inslag. Dubbelhuisopstand met deurrisaliet met begrenzende pilasters (twee stichtingsstenen onderaan met vermelding van de bouwkundige en dag van aanbesteding 28 april 1864), klimmende boogfries en oculus in het pseudofronton. Getoogde vensters met arduinen dorpels, onder bepleisterde gebogen waterlijst. Vernieuwd houtwerk van bovenvensters. Getoogde deur in geschilderde omlijsting op neuten, onder dito waterlijst. Borstwering met naam. Omlopende gekorniste kroonlijst.

Links in voortuin, palend aan de straat: wegkapel naar verluidt gebouwd in de jaren 1970 ter vervanging van een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje opgericht in 1841 door mej. Fr. De Mey.

• VERVAET A., Sociale hulpverlening van de gemeente Wachtebeke 1830-1925, in Heemkundige Kring "Oud-Wachtebeke", Jaarboek 1990, p. 128-142.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke