Pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin

Beschrijving

De pastorie telt vijf traveeën en twee bouwlagen en is gelegen in een aansluitende tuin met tuinpaviljoen.

Historiek

Tot 1845 waren de gronden eigendom van een privépersoon, nadien werden ze verkocht aan de gemeente met het doel een pastorie op te trekken. De pastorie werd in 1869 gebouwd naar de plannen van architect Edmond de Perre-Montigny op een oudere site. Vermoedelijk werden onderdelen hergebruikt in de nieuwe constructie (kelder) en het tuinpaviljoen. In 1892 werd de pastorie vergroot met bijgebouwen.

Beschrijving

Het bakstenen dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De licht vooruitspringende middentravee wordt geaccentueerd door de afwerking met een puntgevel. De middentravee is voorzien van een segmentboogvormige deur, een spitsboograam en een topvenster in kruisvorm. Alle andere ramen zijn rechthoekig. Door zijn vormgeving en de omlijstingen, hoekblokken en druiplijsten en afzaat in zandsteen geldt deze woning als een voorbeeld van de vermenging van neogotiek en neotraditionele stijl. De achtergevel heeft geen enkele vorm van ornamentiek. Hij werd gedeeltelijk verbouwd door het inbrengen van een groot raam op de benedenverdieping.

Het interieur behield zijn traditionele indeling met T-structuur. De gang werd ingericht in neogotische stijl door het gebruik van spits- en segmentbogen, plafondstucwerk en kapitelen in neogotische stijl. Het witgeschilderde binnenschrijnwerk is uitgewerkt in spitsboogvorm. De salon en kamers op de bovenverdieping herbergt nog 19de-eeuwse schouwen, plankenvloeren en plafonds. In de kelder werd een haard aangebracht terwijl op zolder nog een bediendekamertje werd ingericht.

Achterin de pastorietuin staat een tuinpaviljoen, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Een zadeldak rust op twee beraapte zijgevels. De pilasters worden bekroond door Ionische kapitelen met schelpen en bloemenmotief. Het driehoekig fronton herbergt een hondenkop in stucwerk. Tegen de achtergevel staat nog een reliëf (vaas) en op het plafond een grote rozet. Tussen 1985 en 1992 werd het gietijzeren afsluithek aan de straatzijde weggenomen. Het glas in lood werd vervangen door helder glas.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën.
Auteurs: Mertens, Joeri