Molenaarshuis en maalderij

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) gebouwd in 1852. Verankerde en bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur. Schuin achter de woning stond minstens sinds 1710 een houten korenwindmolen op oudere molenberg, de zogenaamde "Veldmolen". In 1912 gesloopt en vervangen door de zogenaamde "Heidemolen", een houten korenwindmolen gebouwd in 1790 en afkomstig van de Heidestraat te Moerbeke. In onbruik geraakt in 1946 werd de "Heidemolen" in 1954 gesloopt.

Aan de straat palende maalderij gebouwd circa 1880 als stoommaalderij. Met de achterzijde tegen de molenberg aangebouwd rechthoekig bakstenen gebouw onder mank zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), boven de achtergevel ijzeren windhaan afkomstig van de "Heidemolen". Gevels met rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Slechts één van de twee maalstoelen bleef bewaard met vernieuwd koppel kunststenen vanaf 1928 aangedreven door een gasmotor en sinds 1958 elektrisch. Houten en gietijzeren haverpletter met ijzeren merkplaatje voorzien van opschrift: "GANZ & COMP/ BUDAPEST RATIBOR/ 1882". Maalderij stilgelegd zomer 1992.

• HESTERS P., De Veldmolen, in Heemkundige Kring "Oud-Wachtebeke", Jaarboek 1983, p. 5-89.
  • HESTERS P., Het Korenwindmolensbestand in de 18de eeuw te Wachtebeke, onuitgegeven.