Bijgebouwen van kasteel Lippens

Beschrijving

Voormalige paardenstallen, koetshuis en huis van de paardenknecht afhangend van kasteel Lippens en gelijktijdig met het kasteel gebouwd circa 1879. Zijdelings aan de straat palend U-vormig gebouw van bak- en natuursteen met eclectische inslag onder snijdende leien schilddaken. Woning van de paardenknecht in het rechter risaliet; hoekhuis met straatgevel van twee traveeën voornamelijk opvallend door de polygonale torenspits op de brede uitkragende erker van de bovenverdieping. Omlijste deur onder een balkon op steekboogvormig kraagstuk; bekronend dakvenster in een tuitgevel op schouderstukken, eindigend op een afgewerkt topstuk met ijzeren bekroning. Een gelijkaardig uitgewerkt dakvenster met omlijste oculus markeert beide uitspringende hoekrisalieten van de brede zijgevel. Pomp tegen de zijtravee van het linker risaliet met twee steekboogvormige koetspoorten. Vlak omlijste rechthoekige staldeuren met vierkante bovenlichten en sierlijk uitgewerkt ijzeren beslagwerk tegen de deuren. Links aansluitende deels ommuurde rechthoekige moestuin voorheen met serres.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke