Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

• is aangeduid als beschermd monument Watertoren

Beschrijving

Watertoren naast de Moervaart, oorspronkelijk behorend bij Kasteel Lippens en gelijktijdig gebouwd circa 1879. Gelegen in de nabijheid van voormalige aanhorigheden van Kasteel Lippens (zie Plaisantstraat 2). Vierkante bakstenen watertoren van het donjontype, aanvankelijk beschreven als "stoomwaterophijscher". Pompinstallatie verdwenen. Decoratief uitgewerkte toren met donkerder rode baksteen onder meer voor horizontale banden, consoles en ruitmotieven. Onderbouw op uitspringende natuurstenen sokkel. Omlijste rechthoekige vleugeldeur met decoratief ijzeren beslagwerk. Twee bovenverdiepingen van torenschacht aan elke zijde verlicht door twee spievensters. Overkragend reservoir met ijzeren kuip, onder leien tentdak; nok met spil bekroond door vliegende draak.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Drie zolders waarvan de eerste verdieping met troggewelf, tweede verdieping met houten vloer en derde verdieping met troggewelf waarop een cilindervormig geklonken ijzeren waterreservoir rust met zware ijzeren H-poutrellen. Aanvoer en afvoer van water door middel van gietijzeren buizenstelsel. De pompinstallatie is niet meer aanwezig.
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001008, watertoren (VERBEECK M., 1995).