Burgerhuizen en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Beeldbepalend ensemble gevormd door twee ruime burgerhuizen en de ertussen gelegen voormalige brouwerij van de familie Plasschaert.

Nummer 1. Hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Onder pseudo-mansardedak (zwarte geglazuurde pannen), daterend van 1904. Baksteenbouw met sierankers en gebruik van hardsteen als omlijsting van de breukstenen sokkel, de dorpels en bolkozijnen bovenlichten van de rechthoekige muuropeningen, het balkon tegen de afgeschuinde hoektravee. Typische neogotische gevelordonnantie door toepassing van zogenaamde Brugse travee. De vijf getrapte bakstenen dakkapellen boven de gewitte houten kroonlijst met klossen beklemtonen het verticaliserend karakter. Links uitspringend vensterrisaliet van twee traveeën eindigend op een breed getrapt dakvenster.

Nummer 3. Sinds 1940 stopgezette brouwerij. Lage bakstenen lijstgevel van twee bouwlagen op natuurstenen sokkel met links twee getraliede keldergaten. Gelede tonvormige bedaking parallel met de straat. Centrale rondboogdeur onder een verdiept betegeld paneel met opschrift .Brouwerij.. Haast vierkante vensters met hardstenen dorpels en tralies op de eerst bouwlaag Bakstenen dorpels en tralies op de eerste bouwlaag. Bakstenen muizentandfries onder de houten goot.

Nummer 5. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), naar verluidt daterend van 1896. Neogotische bakstenen lijstgevel rechts eindigend op een getrapt dakvenster boven de poorttravee En links een bredere en hogere trapgevel boven het uitspringende vensterrisaliet van twee traveeën. Hardstenen waterlijsten markeren de horizontale geledingen van de rechthoekige muuropeningen in hun boogvormige spaarvelden. Grijze bakstenen aangewend in horizontale banden en in dambordpatroon verwerkt in de boogvelden. Hoog laadvenster onder zadeldaktkap met houten windborden boven de poort.

• VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans , Beveren, 1982, p. 21

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke