School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

Beschrijving

Voorheen katholieke lagere school gesticht in 1906 door de zusters van het Spinhuis uit Sint-Niklaas, in 1919 overgenomen door de zusters franciscanessen van Crombeen (Gent), heden vrije kleuterschool.

Volgende aan de straat ingeplante gebouwen van rechts naar links:

Nummer 43. Voormalig klooster- of schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met neotraditionele inslag, van circa 1906.

Nummer 45. Vleugel met schoollokalen van één bouwlaag en tien traveeën onder zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel met regelmatige travee-indeling door middel van rechthoekige spaarvelden met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren latei.

Achterinspringende voormalige Heilige Jozefkapel en zondagsschool, opgericht in 1887. Heden jeugdverenigingslokaal. Eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouw met zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Centrale spitsboogpoort in de voorpuntgevel tussen twee getoogde spaarvelden met ingemetste gevelstenen voorzien van de opschriften: "FRANS VAEL/ EN/ KINDEREN" (oprichters van de kapel) en "AAN H. JOSEPH/ F. DE RYCK/ PASTOOR 1887". Aangepaste geveltop. Oorspronkelijk spitsboogvenster met roedeverdeling in de linker zijgevel met getrapte daklijst.

• VAN VLIERBERGHE J. 1937: De kapellen in Waasland, in: Annalen van den Oudheidkundigen Kring van het Land van Waas, Deel 48, Sint-Niklaas, 135.
  • VAN WILDERODE A. 1982: Moerbeke-Waas toen en thans, Beveren, 111, 119-120.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De Heilige Jozefkapel en zondagsschool van 1887, die gesitueerd waren links van de vleugel met schoollokalen, werden gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els