Herberg De Drie Koningen

Beschrijving

Voormalige hoeve-herberg "De Drie Koningen", volgens Van Wilderode van 1711; gelegen bij het kruispunt van Heirweg met Oostvaart, op de hoek van de weg naar de Koudenbormbrug over de Moervaart. Vermeld in de lijst van herbergen van 1779. Naar verluidt tot circa 1960 uitgebaat als café "De Drie Koningen". Heden hoeve van het semigesloten type "Driekoningenhoeve". Aan de straat palend breedhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke bepleisterde omlijstingen met witte vensterluiken en hardstenen lekdrempels. Vlak omlijste voordeur aan hengsels. Gewitte geprofileerde daklijst met hanggoot. Een getralied keldergat in een vroeger kelderraam en rechthoekige zoldervensters waarvan een met sponning in de gecementeerde links zijpuntgevel. Smalle kelder met tongewelf.

Rechts naast de woning aanpalend bakstenen bedrijfsgebouw met gesloten straatgevel. Links haaks achter de woning aansluitende stallen en vroegere dwarsschuur waartussen een ijzeren toegangshek naar het binnenerf met rechthoekige mestvaalt. Dwarsschuur onder mansardedak (pannen), drie steunberen tegen de straatgevel en sporen van vlechtingen in de zijpuntgevel. Geïncorporeerde bakoven (schouw gesloopt).

• KERCKHAERT N. 1977: Oude Oostvlaamse huisnamen 1, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 4, Gent, 139.
  • VAN WILDERODE A. 1982: Moerbeke-Waas toen en thans, Beveren, 86.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke