Mouterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mouterij

Beschrijving

Voormalige mouterij met mouttoren, heden omgevormd tot woning met atelier. Oorspronkelijk behorend bij een brouwerij opgericht circa 1839 door J. De Bock. De brouwerij gelegen binnen het huizenblok hoek Bevrijdersstraat, Opperstraat en Markt werd uitgebreid door De Keyser omstreeks 1860 en circa 1906 door Van Haelst vergroot met toevoeging van de mouttoren. Van het brouwerijcomplex bleef enkel de mouttoren bewaard met aansluitende annex in het binnenblok gelegen. Achterin gelegen rechthoekige bakstenen toren van vier niveaus met korte ronde schouw midden op het plat dak. Nieuwe deur in de oorspronkelijke toegang onder ijzeren I-latei en voorts kleine getoogde vensters. Schaarse resten van de ijzeren vloerroosters. Achter aansluitend iets breder trappenhuis met open ruimte voor katrol. Aangebouwde lange rechthoekige vleugel van twee verdiepingen onder zadeldak, benedenverdieping half ondergronds. Beide verdiepingen overwelfd door troggewelven en in tweeën verdeeld door een rij ronde gietijzeren zuilen. Vensters in de noordgevel vergroot en bovenverdieping ingekort.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke