Gemeentelijke jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijke jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijsgebouw

Beschrijving

Aanvankelijk gemeentelijke jongensschool, na overbrenging naar Drongendreef circa 1857 postgebouw. Alleenstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatiebanden onder de puilijst. Getoogde muuropeningen op de begane grond; vensters voorzien van luiken en hardstenen lekdrempel op consooltjes. Deur met getralied bovenlicht. Omlijste rondboogvormige bovenvensters op cordonlijst. Bekronend hoofdgestel met omlopende getande houten kroonlijst. Blinde beraapte zijgevels omlijst door bepleisterde imitatiehoekkettingen. Links lage annex van één bouwlaag onder pannen schilddak (nok loodrecht op de straat). Geschilderde bakstenen voorgevel met horizontale banden en een ruim getralied steekboogvenster naast een kleiner venster met luiken.

• VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans Beveren,, 1982, p. 52.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Alle luiken op het gelijkvloers werken verwijderd. Het linkse kleinere venster met luiken van de annex links van het pand werd verwijderd. Enkel het ruim steekboogvenster is nog aanwezig, tralies werden verwijderd.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2021).
Auteurs: Jacobs, Els