Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met bijgebouwen en ruime achterliggende tuin. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met empire-inslag gebouwd circa 1834 door dokter L.H. Zaman. Later gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen. Symmetrische dubbelhuisopstand doorgetrokken in de voorgevel van de rechter annex en linker blinde muur. Rechthoekige benedenvensters met rolluikkasten. Rondboogvormige bovenvensters met geprofileerde booglijsten op verbonden imposten; vensterbanklijst verlengd tot daklijst van de afhangen. Licht uitspringende deurtravee met gewitte rechthoekige hardstenen deuromlijsting met kroonlijst. Gewitte steigergatvullingen met rozet of Mercuriushoofd op de fries onder de gekorniste houten kroonlijst. Aan weerszij van het huis: twee halfronde vensters en een rechthoekige koetspoort tussen pilasters, links poort gedicht.

Ten westen aanhorigheden bestaande uit keuken, washuis en koetshuis in een haakse vleugel van één bouwlaag en negen traveeën onder afgewolfd zadeldak (pannen). Gewitte bakstenen tuingevel met rechthoekige muuropeningen en geleed door pilasters.

Ten oosten achter de doorrit met paardenstallen, haaks aangebouwde kleine conciërgewoning van twee traveeën met zadeldak (pannen).

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Oorspronkelijk bevonden zich aan beide zijden van het huis twee halfronde vensters en een rechthoekige koetspoort tussen pilasters maar op het moment van inventarisatie was de poort links al gedicht. Vandaag is die linker koetspoort vervangen door een blinde muur en aan de rechterzijde zijn de muuropeningen gewijzigd.

Auteurs: Jacobs, Els