Stadswoning Palmboom

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning Palmboom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Palmboom

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen).

Lodewijk XVI-lijstgevel onder een driehoekig fronton met oculus, waarvoor bouwaanvraag van 1774. Later gecementeerd met schijnvoegen. Rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting voorzien van oren, gegroefde sluitsteen en drempelconsoles met drup. Licht geaccentueerde middentravee: bel-etagevenster met versierde oren en bekronende druiplijst; bovenvenster verfraaid door middel van bekronende guirlande. Verbouwde begane grond, eertijds met centrale rechthoekige deur en rechthoekig bovenlicht onder fronton, geflankeerd door rechthoekige vensters zoals op de tweede bouwlaag (zie bouwaanvraag).

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 98.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde