Olieslagershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Olieslagershuis

Beschrijving

Voormalig olieslagershuis. Monumentaal burgerhuis gebouwd in 1911 vermoedelijk naar ontwerp van architect J. Welvaert (Lokeren) door olieslager Scheiris. Voorgevel met art-nouveau-inslag. Centraal dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat); links aanleunende vroegere dienstwoning van het enkelhuistype met twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (kunstleien) en rechts een poorttravee van twee bouwlagen met recent gewijzigde poort. lijstgevel met wit geglazuurd parement waarin gele, oranje en groene horizontale banden en bogen en sokkel van breuk- en hardsteen. Voorts natuurstenen dorpels, imposten en boogstenen; gekleurde faiencetegeltableaus in de boogvelden. Accentuerende gevelpartijen in de licht uitspringende gevel van het olieslagershuis: brede linker venstertravee met houten erker en eindigend op een topgevel met dakvenster gedagtekend 1911 onder de frontonbekroning; licht uitspringende deurtravee via driehoekige verklimmingen overgaand in een achthoekige torengeleding, heden met plat dak. Typerende hoefijzer- en rondboogvormige bovenvensters. Twee kegelvormige schamppalen aan de rechthoekige poort met I-latei op consoles.

Bijbehorende achterliggende olieslagerij recent gesloopt.

Auteurs: Verbeeck, Mieke