Burgerhuis van Jef Denyn

Beschrijving

Tot 1604 was de bovenzaal vergaderplaats van de kleinen of jongen voetboog. Tussen de twee huizen was een doorgang naar een open plaats met Sint-Maartenskapel, afgebroken in 1830.

Eertijds woonhuis van Jef Denyn, medestichter en eerste bestuurder der beiaardschool (1862-1941), (zie gevelplaat).

Heden breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen). Bak- en zandstenen gebouw opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast, verhoogd met de derde bouwlaag en bepleisterd in de 19de eeuw. Kruiskozijnen der tweede bouwlaag aangepast tot lagere geloogde vensters met doorgetrokken arduinen lekdrempels. Gelijkaardige vensters op de bovenverdieping. Nieuwe kroonlijst. Heden gedecapeerd waardoor bouwnaden en evolutie zichtbaar werden. Verbouwde begane grond.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde