Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen boerenerf bereikbaar via een rechte, jonge populierendreef. Naar het noorden georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën met symmetrische dubbelhuisopstand onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat); jaartal 1845 op de stenen tussendorpel van de voordeur. Verankerde, bepleisterde en lichtgroengeschilderde bakstenen lijstgevel op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige vensters met witte luiken op hardstenen lekdrempel. Neoclassicistisch getinte rechthoekige hardstenen deuromlijsting. In de linker zijpuntgevel: een keldervenster en drie rechthoekige zoldervensters waarvan twee getraliede, met hardstenen boven- en onderdorpel. Haaks aangebouwd achterhuis met bakoven, onder schilddak (pannen). Brede open haard in de woonkamer bekleed met bruine en witte zogenaamd "Delftse" tegels met landschapsmotieven; zesdelig tegeltableau met Christus aan kruis boven de haardlijst; flankerende wandkasten, links met ingewerkt horloge.

Ten oosten op het voorerf: bakstenen dwarsschuur en stallen onder afgewolfd zadeldak (golfplaten, nok loodrecht op de straat), met jaarankers 1838 tegen de straatpuntgevel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Van de hoeve bleef alleen de boerenwoning bewaard. Het bakstenen bedrijfsgebouw uit 1838 werd gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els