Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm

Beschrijving

Gerenoveerde voormalige hoeve gebouwd in L-vorm, deels omheind door een meidoornhaag. Bij de straat ingeplant boerenhuis van vijf traveeën, onder zadeldak (pannen) naar verluidt vroeger met strobedekking. Nieuwe gewitte bakstenen voorgevel gemetst voor de originele met overname van de oorspronkelijke muuropeningen onder meer twee opkamervensters rechts van de deur. Bewaarde binnenindeling en houten zoldering met kinderbalken op versierde moerbalken, in de opkamer met inscriptie "M/ MVa/ 1728". Brede haard in de achterkeuken waarin vroegere broodbakoven.

Haaks achter aansluitende lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel (dwarsschuur, stallen, aardappelkelder) met gepikte plint, onder overstekend zadeldak (pannen); originele poorten en staldeuren. Overbouwde meststal onder lessenaarsdak tegen de oostgevel. Twee vierkante torentjes toegevoegd begin van de jaren 1980.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De open haard van de opkamer is teruggeplaatst in oorspronkelijke toestand. De haard van de woonkamer werd teruggeplaatst en verfraaid met zandsteen. In woonkamer, opkamer en voordeur-portaal werden de oorspronkelijke vloeren bewaard.
Auteurs: Morel, Guy