Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

Beschrijving

Wegkapel nabij canadapopulieren, ingeplant op de westhoek van het eind van de Eikstraat. Zou vroeger waarschijnlijk toegewijd zijn aan Sint-Eligius. Rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder zadeldak (zwarte leliepannen en pannen), gebouwd circa 1864 en gerestaureerd in 1982. Omlopende gepikte plint. Rechthoekige vleugeldeur (recenter houtwerk) tussen pilasters in de voortuitgevel. Houten latei voorzien van geschilderd opschrift: "O.L.V. van La Salette Bid voor ons". In het boogveld van de klimmende boogfries van de top: nis met reliëf van geknielde wenende dame met handen voor het aangezicht, vroeger met Sint-Eligiusbeeld. Achter- en zijgevels met hoekpilasters, getrapte daklijst, twee halfronde zijradvensters.

Gewit Mariabeeld met kapje op het hoofd en vergezeld van twee kinderen.

• VAN VLIERBERGHE J., De kapellen in Waasland, in Annalen van den Oudheidkundigen Kring van het Land van Waas, Deel 49, 1938, p. 234-235.

Auteurs: Verbeeck, Mieke