Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

De pastorie werd opgericht in 1770 en het interieur is uitgevoerd in rococostijl.

Historiek

De oudste vermelding van een pastorie te Erembodegem dateert uit 1574. Het patronaatsrecht werd toen uitgeoefend door de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Affligem (sinds 1117). Nieuwe pastorieën werden opgetrokken in 1613 en 1685.

De huidige pastorie dateert uit 1770 en werd gebouwd in opdracht van pastoor Sterckx. De Abdij van Affligem schoot 3000 gulden voor. Daarnaast werden nog 1300 gulden bij de armendis geleend en 700 gulden van de kerk. Het pand werd in 1974 gerestaureerd.

Beschrijving

De pastorie is een dubbelhuis bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, alle muuropeningen zijn segmentboogvormig. Een kroonlijst met fries sluit de gevel af. De middentravee wordt geaccentueerd door de plaatsing van een dakkapel en de natuurstenen omlijsting van de voordeur.

De indeling van de achtergevel is identiek aan de voorgevel. Door het naar de Dender aflopende terrein is hier de kelderverdieping zichtbaar. Een dubbele natuurstenen trap geeft van de gelijkvloerse verdieping toegang naar de tuin terwijl er meteen ook een toegang tot de kelderverdieping voorzien is. De trap is voorzien van een fraaie 18de-eeuwse smeedijzeren trapleuning. Boven de achterdeur bevindt zich een bakstenen druiplijst. Aan de rechterzijde van het huis situeert zich een bijgebouw van twee traveeën onder een zadeldak. Er mag van uitgegaan worden dat het volledige huis oorspronkelijk bepleisterd was.

Interieur

Het interieur van de pastorie is uitermate rijk uitgevoerd in rococostijl. In het volledige huis, zowel op de gelijkvloerse verdieping als op de eerste verdieping situeren zich schouwen en plafonds met gedetailleerd rococostucwerk. Het interieur herbergt het originele schrijnwerk en de oorspronkelijke trappen. In het grote salon en het bijgebouw staan tevens enkele meubels eigen aan het gebouw: twee wandtafeltjes in rococo-stijl tegen de muurdammen en een hoge kast in régencestijl in het grote salon, twee ingemaakte pronkkasten en een pronkkast in de hoek van het bijgebouw. De kelder met tongewelf is gedeeltelijk ingericht als keuken. De oorspronkelijke haard en schouw en de bakstenen gemetselde werktafel bleven intact aanwezig.

Tuin

De tuin is gelegen tussen het huis en de Dender en werd aangelegd in landschappelijke stijl. Opvallend is een vijvertje met brug en twee oude beuken.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier OO002213, Pastorieën in het kanton Aalst.
Auteurs: Mertens, Joeri