Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieterparochie met tuin

Beschrijving

Pastorie gelegen midden in een tuin. Vroeger met complexe meerdelige omgrachting met binnen- en buitengrachten. Enkel gedeelten van de binnen- en buitengracht die de hoger gelegen pastorie omgeven bleven bewaard. Reeds melding van een "priesteragie" op die plaats in de 13de of 14de eeuw, volgende vermelding daterend van 1450. De pastorie behoorde vanouds toe aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Volgens handboeken van 1623 en 1673 bewoonde de pastoor het hooghof van een omgrachte hofstede die een hoog- en neerhof omvatte.

Afzonderlijk rechthoekig bakstenen poortgebouw met vroegere remise en stal gebouwd in 1769, gelegen aan de straat achter de gedempte buitengracht. Gewitte bakstenen lijstgevel van drie traveeën geleed door lisenen met originele rechthoekige poort met doorrit in het midden. Voorts nieuw gestoken muuropeningen. Gemetste boogbrug vernieuwd in 1743 over een rest van de binnengracht midden tegenover de pastorie.

Precies bouwjaar van de pastorie onbekend. De zandstenen gevelsteen met jaarsteen 1743 boven de achterdeur zou verwijzen naar herstellingswerken aan de bestaande pastorie evenals aan de brug. Het huidig uitwendige voorkomen van de pastorie zou voornamelijk bepaald zijn door herstellingen van 1790.

Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Gelijkaardige sobere voor- en achtergevel: lijstgevel met twee registers van rechthoekige muuropeningen in vlakke gecementeerde omlijstingen. Gesculpteerde natuurstenen cartouche met wapen van Sint-Pietersabdij (drie sleutels) en kenspreuk "In hoc signo" boven de voordeur. Geprofileerde daklijst met consoles onder de uitspringende houten kroonlijst. Bij restauratiewerken (circa 1960) tegen de rechter zijgevel toegevoegde aanbouw van twee verdiepingen.

Mobilair. Schouw met stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • KERRINCKX H., Archeologische Inventaris Vlaanderen, Band XII, Zaffelare, Gent, 1989, p. 201-203.
  • PUIMEGE G., Het Gentse stadspatriciaat investeerde zijn rijkdom te Zaffelare in schapendriften, in Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek X, 1972, p. 79-91.

Auteurs: Verbeeck, Mieke