Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalige dokterswoning. Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) gebouwd in 1848, met neoclassicistische inslag. In de achtergevel gevelsteen met opschrift: "M.L.C. DU PONT/ G.A. VERSCHRAEGHEN/ 1848" zijnde de namen van de echtgenoten-bouwheren en jaartal van hun huwelijk, tevens bouwjaar van de dokterswoning. Vanaf 1905 notariswoning en vermeld als zogenaamd "Kasteel van den Heer Mabilde". Achterin gelegen dubbelhuis met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel deels met imitatiebanden en -voegen. Licht uitspringend centraal deurrisaliet en pseudo-hoekpilasters. Rondboogvormige benedenvensters en verdiepte rondboogdeur. Omlijste rechthoekige bovenvensters op hardstenen kordonlijst. Rechts ingemetste hardstenen gevelsteen met opschrift: "Hulde aan de pionierster/ van het Afrikaans/ beschavingswerk/ Ronse Marie-Rosalie/ eerw. zuster van Liefde Thérésa/ geboren te Zaffelare 5-4-1865/ overleden te Moanda 15 -12-1903/ Kongolese herdenkingsbond 1957". Gekorniste kroonlijst boven het mezzanino. Zijaanbouwsels vroeger dienstig als hoveniershokje en koetshuis.

• PUIMEGE G. Geschiedenis van een verdwenen burgerij te Zaffelare, onuitgegeven nota's.

Auteurs: Verbeeck, Mieke