Stedelijke Vleeshal

• is aangeduid als beschermd monument Stedelijke Vleeshal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke Vleeshal

Beschrijving

Voormalige Stedelijke Vleeshal, heden (1982) gebruikt als stempellokaal. Gebouwd in 1881 naar een ontwerp van architect V. Louckx (zie gevelsteen op eerste pilaster), ter vervanging van de vroegere vleeshal van 1319, gesitueerd op de IJzerenleen.

Driebeukige overdekte halconstructie met lessenaars- en zadelbedaking en centraal oplopende partij met brede bovenlichten. Bakstenen gevel van één bouwlaag en acht traveeën aan de straatzijde. Verwerking van arduin voor de plint, omlijstingen en kordons. Ordonnerende pilasters en vierlichten op afgeschuinde lekdrempels; grote metalen roedeverdeling. In de uiterste traveeën: rondboogpoort in vlakke geringde omlijsting onder gebogen fronton, onderbroken voor sokkel met stadswapen met opschrift "In Fide Constans" en bekronende gebeeldhouwde rundskoppen.

Interieur

Driebeukige constructie. IJzeren portiekstructuur met ingeschreven rondboog, wapenschild onder de nok; uitgewerkte zwikken, aansluitend bij colonnetten en smalle Korinthische zuiltjes tussen de verhoogde rondbogige scheibogen. Klimmende boog van de spant in de "zijbeuken" opgevangen door uitgewerkte consoles in de zijmuren. Quasi doorlopende bovenlichten met ijzeren roedeverdeling in de centrale ruimte en brede, meer klassieke ramen in de zijwanden. Bedaking door beplanking op dwarsliggers.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde