erfgoedobject

Feestpaleis

bouwkundig element
ID
34121
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34121
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Feestpaleis
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Feestpaleis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Woonhuis en bijbehorend zogenaamd "Feestpaleis", gebouwd circa 1927 als danszaal, schouwburg en cinemazaal, later ook rolschaatsbaan, heden dancing. Grotendeels gecementeerde geelgeschilderde voorgevel, rondboog met opschrift "Feestpaleis" en drie maskerkoppen. Lichte art-deco-inslag merkbaar in de versieringsmotieven van de penant en de booglijst. Ingang oorspronkelijk met drie draaideuren.

Symmetrische lijstgevel met verhoogd middenrisaliet. Interessante rechthoekige zaal van zes traveeën lang onder asymmetrisch gebroken zadeldak op ijzeren spanten afgedekt met brandvrije platen. Hoger opgaande achterliggende ruimte boven het vroeger theaterpodium met plat dak op ijzeren balken. Vóór de Tweede Wereldoorlog bevond zich op het podium een orgel. Nog deels bewaarde theatertoren en passerellen met hand- bedienbaar systeem voor het op- en neerlaten van theaterdecors. Podiumruimte nu getransformeerd tot bar met twee niveaus. Originele decoratie van de danszaal in art-decostijl. Korfboogvormige overwelving met zijdelingse steekkappen per travee. Ieder gewelf met midden een omlijst ruitvormig achthoekig bovenlicht, vroeger met brandglasraam. Hetzelfde achthoekige motief op de versierde en geschilderde moerbogen. Lijstwerk met bloemmotieven. Langs wanden met twaalf muurschilderingen in olieverf door R. Van Teemsche in decoratief omlijste rondbogen. De taferelen stellen steeds enkele figuren in nationale klederdracht in een overeenstemmend landschap voor van verschillende landen; elke schildering onderaan geïdentificeerd door bijbehorende gedrapeerd geschilderde vlag met centraal schild met vermelding Zweden, Marokko, Japan, Griekenland, Spanje, Rumenië, Egypte, China, Engeland, Frankrijk. Het eerste boogveld rechts van België stelt een binnenzicht van de danszaal voor met drie dansende paren voor het podium met orgel (gesigneerd en gedateerd R. Van Teemsche, 1927). Taferelen telkens omlijst door bloemen (voornamelijk zonnebloemen) en onder adelaar met gespreide vleugels boven een centraal achthoekig reliëfmotief met zonnebloem. De voorste wand van de zaal zou muurschilderingen bewaren van het kasteel van Beervelde geflankeerd door een zicht op het dorp en op een boerderij (nu verscholen achter een valse wand). De omlijste voorkant van het vroeger podium is geflankeerd door twee velden met een geschilderde dansende vrouwenfiguur. De oorspronkelijke wandbanken werden verwijderd en het vloerniveau van de zaal werd in het midden verlaagd, waarbij de vroegere kruipkelder werd gesupprimeerd.


Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Feestpaleis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34121 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.