Nieuwhofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuwhofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Nieuwhofstede

Beschrijving

Zogenaamd Nieuwhofstede (volgens kaart van P. Gérard van 1837). Achterin gelegen rechthoekige omgrachte hoeve met losse bestanddelen. Ten zuiden en ten westen walgracht afgeboord met populieren, een rechte populierendreef als toegangsweg en ten zuiden omhaagd perceel. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Zijpuntgevels met vlechtingen, links verscholen door de in het vierde kwart van de 19de eeuw toegevoegde stallen van drie traveeën. Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel met gepikte plint en geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters met houten bovendorpels en groengeverfde luiken. Lage steekboogdeur in een groengeschilderde rechthoekige omlijsting. Deels tot venster gedichte vroegere steekboogdeur in de eerste travee. Getralied opkamervenster (ten noordoosten) en twee rechthoekige zoldervensters met kleine roedeverdeling in de rechter zijgevel. Later toegevoegd achterhuis. Centrale woonkamer met tochtportaal waarin vergrendelbare binnendeur en korfboogvormige achterdeur. Bewaarde houten zoldering met kinderbalken op versierde moerbalk.

Recente bedrijfsgebouwen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke