Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen binnen bewaarde onregelmatige rechthoekige omgrachting. Volgens cartografische bronnen zogenaamd "Motjen". Als omgracht behuisd goed reeds afgebeeld op een kaart van F.B. Horenbault van 1583. Waarschijnlijk te identificeren met het door De Potter en Broeckaert in de 18de eeuw vermelde "Goed ter Scheld" of "de Motte" op Nederbastelaar. Erftoegang midden de zuidwestelijke walgracht bereikbaar via een circa 150 meter lange populierendreef, vroeger zogenaamd Motjenwegel. Recente woning (1963) midden op het erf. Voormalig boerenhuis parallel naast de noordoostelijke walgracht met naar het zuidwesten georiënteerde erfgevel. Boerenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak. Vlechtingen in de linker zijpuntgevel en geprofileerde moerbalken op stenen consoles wijzen op een oude kern (minstens 18de eeuw) die in de 19de eeuw werd vergroot gepaard gaand met aanpassing van gevels en muuropeningen. Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel met twee rechthoekige vensters en een deur met fraaie ijzeren waaier. Geprofileerde daklijst.

Ten noordwesten stalvleugel van vier traveeën onder zadeldak (pannen) met aangepaste muuropeningen in de erfgevel.

Ten westen circa 50 meter lange, indrukwekkende gebogen gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met stallen, wagenhuis, aardappelkelder en dwarsschuur onder links afgewolfd zadeldak met dakoverstek. Schuurpoort aan de binnenzijde voorzien van inscriptie: "PETRUS SCHEPENS / PN 1734". Diverse aangepaste muuropeningen.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 368.

Auteurs: Verbeeck, Mieke