Hoeve met omgrachting

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met omgrachting

Beschrijving

Mogelijk het zogenaamd "Goed ten Pauw" (indien niet identificeerbaar met de hoeve nummer 15 in dezelfde straat). Als landbouwuitbating en vermoedelijk ook herberg reeds vermeld in 1357. In 1528 melding van "behuusde goet ten pauw" te Lochristi. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met gedeeltelijk bewaarde haast vierkante omgrachting en bereikbaar via een bijna 300 meter lange populierendreef. Als omgrachte hoeve afgebeeld op een kaart van P. Benthuys van 1721.

Ruim boerenhuis, voorheen een gekoppelde tweegezinswoning, met naar het zuiden georiënteerde erfgevel. Boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen), met oude kern (minstens uit begin 18de eeuw) aangepast in het tweede kwart van de 19de eeuw. Verankerde, heden witgekalkte bakstenen lijstgevel op gepikte plint, recent verwijderde grijze beraping en gewitte platte banden ter omlijsting van de muuropeningen. Lage, gekoppelde korfboogdeuren. Getraliede rechthoekige vensters met nieuwe bruine luiken. Geprofileerde bepleisterde daklijst met nieuwe hanggoot. Gedeeltelijk vernieuwde zijpuntgevels. Recente bedrijfsgebouwen.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 371.
  • KERCKHAERT N., Oude OostVlaamse huisnamen 4 , in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 32, Gent, 1990, p. 94.

Auteurs: Verbeeck, Mieke