Boerenburgerhuis van hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Achterin gelegen en vroeger rechthoekig omgrachte voormalige hoeve met losse bestanddelen. Volgens mondelinge overlevering oorspronkelijk toebehorend aan de Gentse Sint-Baafsabdij en aldus in oorsprong minstens opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, hetgeen stilistisch bevestigd wordt door een aantal architecturale elementen binnenshuis zoals de schouwbenen. Op de Poppkaart (midden 19de eeuw) aangeduid als "campagne". Eind de jaren 1970 werd het woonhuis grondig gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke buitenmuren deels opgemetseld werden met hergebruik van de originele bakstenen van groot formaat. Ruim zuidelijk georiënteerd breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) met aan weerszij vijf toegevoegde houten dakkapellen. Tweedelige overwelfde kelder met tussendeur onder de twee oostelijke travee met opkamer. Gewitte bakstenen gevels met deels bewaarde oorspronkelijke verankeringen naast nieuw bijgevoegde muurankers. Zuidelijke erfgevel met behouden hoge getoogde muuropeningen voorzien van grijze bakstenen bogen waarvan er drie vernieuwd werden. Getrapte daklijst. Vroegere achtergevel (ten noorden) afgelijnd door daklijst met rechte muizentand en aanvankelijk verlicht door kleine haast vierkante vensters met zandstenen dorpels; één daarvan bewaard op de oorspronkelijke plaats, de andere met gerecupereerde zandstenen latei. Een gelijkaardig venstertje maar met kwartholle dagkanten middenin de oostgevel; links daarvan een ruimer venster met afgeschuinde dagkanten en zandstenen latei. Voorts toegevoegde vensters. Van de houten zoldering bleven de zware moerbalken behouden met lange sloffen rustend op geprofileerde zandstenen consoles. Hermetste dubbele open haard met twee paar hergebruikte hoge geprofileerde zandstenen schouwbenen.

Ten zuidwesten lang bakstenen bedrijfsgebouw van tien traveeën onder zadeldak (pannen) uit 18de - 19de eeuw. Wagenhuis, dwarsschuur en deels opnieuw gemetste stallen met zoldervensters onder de geknikte dakoverstek.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Het oorspronkelijke 18de-19de-eeuwse bedrijfsgebouw met wagenhuis, dwarsschuur en stallen was ingestort en is recent in kortere versie opnieuw opgebouwd.

Auteurs: Jacobs, Els