Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares

Beschrijving

Oprichting van de parochie in 1936. In 1950, ter vervanging van de houten noodkerk, aanvang bouw van de moderne bakstenen kerk met gestileerde gotische elementen, naar ontwerp van architect Adrien Bressers. Kerk met voorplein ingeplant op het eind van Hijfte-Center aan de noordelijke straatzijde. Inwijding op 25 maart 1952. De plattegrond ontvouwt een driebeukige kerk met schip van drie traveeën, smalle zijbeuken en niet uitspringend transept, onder zadeldak (zwart gelakte pannen). Narthex met roosvenster in puntgevel; portaal onder rechthoekige toren bekroond door een leien schilddak met dakruiter. Onderkelderd recht gesloten koor met links sacristie en rechts winterkapel.

Kerkinterieur met gele bakstenen wanden en witgepleisterde overwelving: korte eerste en derde travee van schip met achtdelig kruisgewelf, middentravee van schip met stergewelf. Twee herinneringsstenen aan de eerstesteenlegging op 26 november 1950 achter het vast marmeren lees-(links) en preekgestoelte (rechts) op de hoeken voor het koor.

Mobilair: Heilig Hartbeeld, Onze-Lieve-Vrouwebeeld, Heilige Jozefbeeld, Heilige Antoniusbeeld en ingewerkte kruisweg met witstenen reliëfs, door kunstatelier Bressers. Marmeren hoofdaltaar en dito altaar in de winterkapel. Vaste marmeren communiebank. Twee ingewerkte houten biechtstoelen.

• Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • Pastorie Hijfte, Liber memorialis.