Herenhuis

Beschrijving

Voormalige dokters-, brouwers- en burgemeesterswoning, volgens oude prentbriefkaart van Dr. Pr. Vermeulen. Vrij opvallend alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, heden onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) voorheen echter een geknikt zadeldak (pannen en leien) met klimmende dakkapellen. Naar verluidt naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck. Jaartal 1905 in het boogveld van het rechter bovenvenster. Gele en rode bakstenen lijstgevel met natuurstenen banden en dorpels. Verticaliserende verdiepte venstertraveeën voorzien van gekleurde sgraffitopanelen met art-nouveau-inslag in de florale motieven; daarnaast voorstelling van dokters- en apotheeksymbolen: onder meer kelk met slang, hertenkop met gewei, vijzel met mortier, portrethoofden van Paracelsus en Pasteur. Korfboogvormige vleugeldeur onder een brede erker op geajoureerde ijzeren schoren met drakenmotief.

Links annex van twee bouwlagen met koetspoort onder leien dak, rechts een brede venstertravee met plat dak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke