Omwalde hoevesite met bedrijfsvleugel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omwalde hoevesite met bedrijfsvleugel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Denen

Beschrijving

Circa 400 meter achterin gelegen rechthoekige omgrachte hoeve "De Denen". De aarden toegangsweg droeg volgens cartografische bronnen voorheen de naam Ganzewegel. Het zogenaamde Goed de Denen zou vroeger een andere niet meer bekende naam gedragen hebben.

Hoeve met losse bestanddelen, deels omringd door populieren.

Toegang tot het erf aan de oostkant met ijzeren hek aan twee bakstenen pijlers.

Oude woning in de zuidoostelijke erfhoek eind 19de eeuw vervangen door een heden gerenoveerd bakstenen boerenhuis van zes traveeën met pannen zadeldak.

Lange bakstenen bedrijfsvleugel (stallen, dwarsschuur, wagenhuis) met naar het oosten georiënteerde erfgevel, aanpassing uit de 20ste eeuw van een oudere constructie.

• KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen, 1, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, Nr. 4, Gent, 1977, p. 120-121.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Het gerenoveerd bakstenen boerenhuis van zes traveeën met pannen zadeldak werd in 2016 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Ook het ijzeren hek is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van IOED Viersprong (27 december 2021).