• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Zuidelijk georiënteerde dorpswoning met voortuin op de hoek met Bosdreef. Rest van een onder meer in het laatste kwart van de 19de eeuw gewijzigde hoeve waarvan de bedrijfsgebouwen in de loop van de 20ste eeuw verdwenen zijn (volgens kadastergegevens). Breedhuis van anderhalve bouwlaag wellicht teruggaand op een lagere woning die in oorsprong minstens opklom tot de eerste helft van de 19de eeuw of de tweede helft van de 18de eeuw (zie de Ferrariskaart). Gewitte bakstenen voorgevel met twee ankertypes en onregelmatige travee indeling, afgelijnd door houten kroonlijst. Getoogde benedenvensters met luiken. Door recente ingrepen aangepast uitzicht. Gewijzigde raamkozijnen en deels aangepaste muuropeningen waaronder rechtervenster vergroot tot dubbele vensterdeur en vroegere deur omgevormd in venster. Pannen zadeldak met verwijderde schouwen en geopend door vensters.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Lochristi, 1ste Afdeling, Sectie C, mutatieschetsen 1891 (36), 1931 (44), register 223 en artikel 439.
  • Informatie meegedeeld door Jonas Devogelaere (14 februari 2012).

Auteurs: Verbeeck, Mieke