Stadswoning Lammeken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Lammeken

Beschrijving

Eertijds zogenaamd Lammeken (1647). Heden breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen).

Bak- en zandstenen gebouw uit de 17de eeuw, aangepast en verhoogd met een lagere derde bouwlaag in de 19de eeuw en toen ook volledig bepleisterd en beschilderd. Oorspronkelijke ordonnantie op de tweede bouwlaag: voormalige kruiskozijnen met dubbele ontlastingsboog, behouden zandstenen negblokken en toegevoegde arduinen lekdrempels; zandstenen muurbanden. Licht getoogde bovenvensters met arduinen lekdrempels (19de-eeuws). Kroonlijst op klossen oorspronkelijk blijkbaar doorlopend over nummer 4. Verbouwde begane grond.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde