Villa Johanna

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Johanna

Beschrijving

Zogenaamd Villa Johanna (zie opschrift in reliëf op de deurportiek), woonhuis van de voormalige handelsbloemisterij Demijer gebouwd aan de hoek Lichtelarestraat met ondiepe voortuin afgesloten door ijzeren leuning. Ruime bakstenen villa met cottage-allures, daterend van 1926-1927 naar ontwerp van van architect Maurice De Wilde. Woning van twee bouwlagen onder afgewolfde pannen zadeldaken met klimmende dakvensters. Bepleisterde gevelbeëindiging in imitatie-vakwerk, erkers met bepleisterde balkonleuningen. Deurportiek met erker onder lessenaarsdak. art-deco-invloed in de talrijke gekleurde glas-in-loodramen met geometrische, bloem- en vaasmotieven. Ingemetste herinneringssteen in de stijl van de deurportiek met opschrift: "Ter herinnering/ Gewijd aan 25 jaar/ gemeenschappelijke/ samenwerking/ 19031928/ Pieter Frans. Demijer/ Jan. Emiel Demijer/ Mei. 1928".

Links aangebouwde dienstwoning in aanverwante stijl met glazen luifel tussen de zijingang van de villa en de toegangsdeur.

Auteurs: Verbeeck, Mieke