• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning met voortuintje met gietijzeren afsluiting, gelegen op de hoek Akkerken en Schoolstraat. In 1843 oprichting van graanstokerij door B. De Walsche, uitgebreid en voorzien van nieuwe woning met winkel in 1853 (zie gevelsteentje naast deur in achtergevel). Stokerij van 1890 tot 1897 geleid door P. Naudts en vanaf 1897 door O. Heyde. Likeurwinkel stopgezet in 1978.

Onderkelderd woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan Akkerken en Schoolstraat), van 1853. Bepleisterde en geschilderde voorgevel op gecementeerde plint met rechthoekige vensters met persiennes en rechthoekige deur. Eenvoudig entablement. Gelijkaardige bakstenen achtergevel met bepleisterd entablement en vlak omlijste vensters.

Links ernaast, dienstgebouwtje van de stokerij van drie traveeën met rechthoekige travee-indeling door middel van lisenen.

Op achterliggend erf, afgesloten door ijzeren hek, schuur met oude kern aangegeven door vlechtingen in rechter zijgevel, inmiddels gesloopt. Verderop nog deels bewaard stokerijgebouw met rechthoekige schoorsteen.

Interieur. Voormalige winkelruimte met fraaie muurschilderingen aangebracht op drie wanden en boven twee deuren, gesigneerd en gedateerd R. Lammens 1891; eveneens behouden toog.

• DE WILDEMAN J., Leven in de brouwerij. Van geneverkoten tot de Sleinse Westvoorde, Sleidinge, sine dato, p. 76-81.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

De toog is niet langer bewaard.