erfgoedobject

De Witte Hoeve en kapel

bouwkundig element
ID
33970
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33970
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Naar verluidt vroeger zogenaamd "De witte hoeve". Kapelletje aan de straatkant van rode en zwarte baksteen met Onze-Lieve-Vrouwebeeld en twee Heilig Hartbeelden.

Hoeve met losstaande bestanddelen. Boerenhuis in kern opklimmend tot de 18de eeuw. De oorspronkelijke voorgevel aan de erfkant (ten zuiden) telt zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), vermoedelijk werd het huisje in de loop van de 19de eeuw iets verhoogd. Witgekalkte gevel op grijze gecementeerde plint. Vier rechthoekige vensters met persiennes. Laag rechthoekig deurtje in zwartgeschilderde omlijsting. Haaks aanbouwsel aan de straatkant. Sporen van vlechtingen op de linker zijgevel.

Binnenin naar verluidt bewaarde balken maar overschilderd. Ten oosten, dwarsschuur van negen traveeën onder overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), met eenvoudige rechthoekige inrijpoort.

Ten westen naast de schuur, door middel van mank schilddak (pannen) overdekte mestvaalt met roodgeschilderd hekwerk.


Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hoeve was bij inventarisatie in 1993 gelegen in het gehucht Zandeken, namelijk met adres Zandeken nummer 54. Het volledige gehucht werd onteigend en gesloopt vanaf 2006 in functie van de uitbreiding van de Gentse haven met het Kluizendok. Dit is ook zichtbaar op luchtbeelden van 2005-2007 en 2008-2011.

  • Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto 2005-2007 en 2008-2011, Ferdinand Magellaanstraat, Evergem [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 14 januari 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Witte Hoeve en kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33970 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.