Neoclassicistisch herenhuis en meubelfabriek

Beschrijving

Breedhuis, enkelhuistype van zes traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien) met dakkapellen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Gecementeerde lijstgevel op een arduinen plint met neo-Lodewijk XVI-elementen. Licht achteruitspringende rechterdeurtravee. Venstertraveeën afgelijnd door pilasters, gemarkeerd door middenrisaliet met erker op bel-etage en drielicht met ijzeren balkonhek op bovenverdieping; bekronend segmentboogfronton op consoles. Rechthoekige vensters gevat in een rechthoekige nis; lekdrempelconsoles en versierde lateien onder een druiplijst op consoles op bel-etage. Verbouwde begane grond.

Rechthoekige deur. Erboven: rondboogvormig bel-etagedeurvenster met ijzeren balkonhek; bekronende guirlandes onder een driehoekig fronton.

Achteringelegen meubelfabriek "Stevens N.V.", naar verluidt gesticht in 1896 door B. Stevens en G. Weber. Complex bestaande uit U-vormige gebouwen, heden buiten gebruik. Witgekalkte oost- en zuidvleugel van respectievelijk zeven en vier traveeën en drie bouwlagen. Rechthoekige vensters gemarkeerd door houten lateien en metalen roedeverdeling.

Interieur: houten balken gestut door bakstenen pijlers. Noordvleugel: betonconstructie uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (na de Tweede Wereldoorlog). Naar verluidt, recentere uitrusting.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde