Architectenwoning Philippe Van Boxmeer

Beschrijving

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien) met twee dakkapellen, uit het einde van de 19de eeuw.

Gecementeerde lijstgevel op een arduinen plint, op de bel-etage gemarkeerd door een centrale halfronde erker met bekronend ijzeren balkonhek. Horizontaal accent door middel van doorgetrokken lekdrempels en kordons. Verhoogde begane grond afgelijnd door entablement met ramkoppen. Rechthoekige bovenvensters per travee gevat in een getoogde nis. Gekoppelde rechthoekige benedenvensters en dito deur met bovenlicht. Kroonlijst op consoles.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Eigen woning van de architect en stadsbouwmeester Philippe Van Boxmeer, waarvoor bouwaanvraag uit 1902. Afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog, en vervolgens door de architect in gewijzigde vorm wederopgebouwd.
  • FEYAERTS, J. 2013: Philippe Van Boxmeer, stadsbouwmeester van Mechelen van 1893 tot 1913, Handelingen Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, 117, 178.