Parochiekerk Sint-Barbara

Beschrijving

Moderne bakstenen kerk, opgetrokken in 1934-35 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck-Suys voor de in 1927 gestichte parochie van Rieme. Totale wederopbouw in 1953-55 na oorlogsschade van 1944, heringewijd in 1963. Zuidoost-georiënteerde eenbeukige kerk onder zadeldak met vierkante toren op het noordwesten, portaaltravee en koor onder lagere zadeldakjes. Portaal met drie gekoppelde deuren in zandstenen omlijsting. Voorts per drie gegroepeerde vensterpartijen.

• VANACKER D. - HENDRYCKX M., Langs Het Kanaal, Gent, 1982, p. 162.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

In een nis aan de voorgevel, staat een gestileerd figuratief gevelbeeld van "Sint-Barbara" (met toren in de linkerhand en pauwenveer in de rechterhand). Het heiligenbeeld (circa 1,40 meter hoog) werd omstreeks 1964 ontworpen en gebeeldhouwd in witte steen door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). Het mobilair werd omstreeks 1964 uitgebreid met gestileerde figuratieve beelden van "Onze-Lieve-Vrouw met Kind Jezus" en "Heilig Hart"; geplaatst op een console respectievelijk tegen de linker- en rechtermuur van het koor. Beide heiligenbeelden (circa 1,30 meter hoog) werden ontworpen en gebeeldhouwd in tropisch hout door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth).

• Informatie verstrekt door E. Van Lancker.