Kasteeldomein Het Vurstje

Beschrijving

Heden onbewoond buitenhuis van omstreeks 1850, gelegen in een park in landschappelijke stijl met grillige, overbrugde vijver, siervazen, tuinpaviljoen en ijskelder. Gebouwd op de plaats van een oudere buitenplaats, voor het eerst vermeld in 1803. Voorheen met toegang en dreefje ten noorden naar het achtergelegen Ralingen.

Neoclassicistisch kasteeltje met bepleisterde gevels onder twee elkaar snijdende schilddaken (pannen) met dakruiter. Identieke voor- en achtergevel van zeven traveeën en twee bouwlagen, belijnd door omlopende puilijst en entablement. Vooruitspringend en een halve verdieping hoger opgetrokken middenrisaliet afgebakend door geblokte hoekbanden en met bordes (drie treden). Op de begane grond van het risaliet rondboogvormige deurvensters met persiennes, gevat in een doorlopende geriemde boogomlijsting met sluitsteen. Eveneens omlijste rechthoekige bovenvensters met balustrade en kroonlijst op consoles. Liggende vensters van halve verdieping. Voorts rechthoekige, omlijste vensters en onderdorpels doorgetrokken tot cordons. Zijgevels van twee traveeën met rechthoekige, omlijste vensters. Rechts aangebouwde verbouwde aanhorigheden.

Interieur. Merkwaardig ingericht salon in risaliet aan de tuinzijde met rondom rondboogdeuren, in de boogvelden verfraaid met stucreliëfs met allegorieën van de schilder-, bouw-, teken- en beeldhouwkunst, de landbouw en de wetenschappen. Voorts verscheidene kamers met rijk versierde stucplafonds.

Achteraan in het park, goed bewaarde ijskelder met erboven tuinhuis van twee bouwlagen met kleurrijke afwerking en imitatie-vakwerk en omlopend terras op de bovenbouw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Ten westen van het kasteel bevindt zich het neerhof. De boerderij bestaat uit losstaande volumes die opklimmen tot eind 18de, begin 19de eeuw.

Auteurs: Claeys, Dries