Dienstgebouwen van hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dienstgebouwen van hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Heden onbewoonde boerenwoning gelegen achter een recentere villa. Verankerde en bepleisterde gevel van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met dakruiter; gedateerd 1771 op een gevelsteentje in de rechter zijgevel. Gecementeerde plint met schijnvoegen. Aangepaste rechthoekige vensters en deur. Linker en rechter zijgevels met sporen van vlechtingen, respectievelijk met jaartallen 1971 en 1771 in gevelstenen. Laag afhellend dakschild aan de achterzijde (latere aanpassing). In noordwesthoek schouw van bakoven.

Interieur. Op moerbalk in de vroegere woonkamer de verstrengelde initialen V en H (van Hytte), volgens de huidige eigenaar bewoners van de hoeve sinds de 17de eeuw, en jaartal 1771. Bewaarde schouw met schapraai.

Achter het woonhuis fraai dienstgebouwtje (bakoven of duiventil); ervoor dwarsschuur, opgetrokken in 1927.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Alleen de dienstgebouwen bleven bewaard; de boerenwoning werd gesloopt.