Onderwijzerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalig huis van de hoofdonderwijzer bij de nu gesloopte gemeenteschool, op een gevelsteentje gedateerd 1875. Huis en voormalige school van bak- en hardsteen in eclectische stijl. Heden alleenstaand woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat) met fraaie windwijzer. Dubbelhuisopstand. Gevel afgelijnd met hoekbanden. Getoogde vensters en deur met arduinen waterlijst, boven deur op consoles. Tweelicht met arduinen deelzuiltje in neoromaanse stijl als centraal bovenvenster. Middentravee en hoekbanden bekroond met soort pinakels. Gesloopt schoolgebouw eertijds links ernaast: langgestrekt bakstenen gebouw met tweelichten met arduinen deelzuiltje gescheiden door lisenen. Aflijnende muizentand.

Auteurs: Lanclus, Kathleen