Stadswoning met trapgevel

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien), vermoedelijk uit de 17de eeuw.

Trapgevel (zeven gereconstrueerde treden) in traditionele bak- en zandsteenstijl met aflijnende hoekblokken, speklagen, waterlijsten, kruiskozijnen op de bovenverdieping en bolkozijnen in de top. Lager geplaatste, gedichte middenluiken met latei op korbeeltjes; in de top: gelijkaardig luik onder klein zoldervenstertje. Verbouwde begane grond van Franse zandsteen. Een gevelopstand van 1864 vertoont nog een enkelhuis met puntgevel, rechts rondboogpoort en twee bolkozijnen op begane grond (zie bouwaanvraag) voorzien van keldergaten en glas in lood.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Hanswijkstraat (Archief 1864/68).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Dit gebouw is vermoedelijk in de eerste helft van de 16de eeuw opgetrokken. In 1578 werd het opgekocht door de Hanswijkheren. Vermoedelijk was dit gebouw oorspronkelijk niet als woning bedoeld, maar had het een opslagfunctie.

• DE CALUWE C. & JANSSENS K. 2023: Hanswijkstraat 62 2800 Mechelen. Beheersplan, 45.